Hoe maak je zelf meubels met spaanplaat?

 

Als je zelf meubels wil maken, dan moedigen we dit van harte toe. Je bent zo bezig met iets te creëren dat uniek in zijn soort is. Je maakt iets dat niemand anders in zijn of haar interieur heeft, dat is nog eens gaaf. Niet meer de standaard zooi van de Ikea of de Karwei, maar iets echt unieks. Hoe vet is dat? Nou, wij zijn er grote voorstanders van. Maar als je dat dan wil maken, waar moet je dan beginnen? Wij willen je hier graag bij helpen, ook al is het zeer bepalend wat voor soort meubels je wil maken. We gaan dus niet een concreet, kant en klaar plan maken voor je dat je verteld hoe je een stoel in elkaar zet. Nee, we gaan je wel vertellen hoe je in globale lijnen je eigen meubels kunt maken. Iedereen kan het, je hebt alleen een beetje hulp nodig. Lees vooral eens verder als je de eerste stappen wil zetten! 

Materiaal

Allereerst moet je gaan bepalen wat voor soort spaanplaat je nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld eens naar die van Kronospan. Wat voor soort spaanplaat je nodig hebt, is bijvoorbeeld afhankelijk van het type meubel dat je wil maken. Voor bureaubladen, kasten en ledikanten wordt vaak een normale spaanplaat gekozen. Voor meubels wordt meestal gemelamineerde spaanplaat gebruikt. Wat het verschil is? Gemelamineerde spaanplaat bevat simpelweg een laag melamine aan beide kanten van de plaat. Het is beide een spaanplaat, maar dit is het verschil. De melamine is onder andere vochtwerend, maar meestal wordt het simpelweg gebruikt voor de kleur en de uitstraling die het geeft. Je kunt er veel mee doen en het heeft dus een behoorlijke invloed. Ook kun je voor je meubels een ander materiaal kiezen en een heus OSB interieur creëren. 

Plan

Dan het plan; ga je zelf iets in elkaar flansen of volg je gericht een stappenplan van een ander? Als je het laatste doet, hoef je nu niet verder te lezen. Doe je het eerste, dan mag je je Kronospan of OBS erbij pakken en eens goed gaan bekijken wat voor afmetingen je wil, hoe het stevig genoeg gaat worden en hoe je alles aan elkaar vast maakt. Kijk naar scharnieren, stevige bouten, koppelstukken en ga zo maar door; je hebt het waarschijnlijk allemaal nodig. Probeer hoe dan ook in acht te nemen dat je waarschijnlijk meer materiaal gaat gebruiken dan je van tevoren dacht, dus neem ruim in je bestelling.