Infrarood verwarming in het huis?

Een milieuzuinigere manier van het verwarmen van een huis kan gedaan worden door middel van infrarode verwarmingen. Dit is een relatief nieuwe manier van het verwarmen van een kamer en brengt vele voordelen met zich mee tegenover gasverwarming. In deze blog staan alle belangrijke onderdelen van infrarood verwarming uitgelegd.

Infrarood verwarming

Wat is het precies? Infrarood verwarming is een manier van verwarmen door middel van het verwarmen van de lucht. Het werkt door stralingsverwarming. De stralen komen van een infrarood verwarmingspaneel af en zullen iemand denken aan de warmtestralen van de zon. De infrarode panelen kunnen worden neergezet of worden gehangen aan de muur of het plafond. Zij geven dan in een bepaalde hoek warmte af naar de kamer. Het is hierbij vooral lekker om in de straal van de verwarming te zitten, al blijft de hitte wel in de meubels en in de vloeren en wanden zitten. Op hun beurt geven zij de warmte weer af aan de lucht.

Voordelen

Waarom zou iemand infrarood verwarming in huis willen? Het is een zuinige vorm van energieverbruik. De panelen geven op gerichte manier warmte af. Hierdoor hoeft de luchttemperatuur in een ruimte niet zo hoog te zijn. Bijna alle energie die opgewerkt wordt door middel van de panelen wordt omgezet in warmte. Stookkosten dalen hierdoor en er is geen gas nodig. Gas is daarnaast een fossiele stof, wat op kan gaan. In vele plekken hoort er een toeslag betaald te worden om van gas gebruik te kunnen maken. Infrarood verwarming draait op zonne- en windkracht, beiden manieren van energie opwekken die niet op zullen gaan en waar geen extra toeslag voor betaald hoeft te worden.

De panelen kunnen gemakkelijk overal geïnstalleerd worden. Daarnaast zijn er verschillende panelen mogelijk, om zo het esthetische van een kamer te volgen. De panelen zijn in wit en zwart verkrijgbaar, met een afbeelding of zelfs als krijtbord. Het geeft een moderne afwerking en uitstraling, passend in ieder huis.

Door de warmtestralen zijn er geen mogelijkheden op droge lucht, zwevend stof of schadelijke stoffen die vrij zouden komen. Het is een volledig veilige manier van het opwarmen van een huis. 

Nadelen

Natuurlijk zijn er wel een aantal nadelen te noemen, net zoals bij ieder voorwerp. De juiste positionering van het product is bijvoorbeeld belangrijk. Wanneer deze niet goed staat, zal de warmtestraal veel minder nut hebben. Daarnaast horen elektriciteitsdraden weggewerkt te worden. dit kan tijdens montage, anders zijn er overal draden zichtbaar. Het laatste nadeel is dat het niet iedereens stijl is om een paneel te hebben. Dan valt deze manier van huisverwarming al snel af. Wel meer voordelen dan nadelen dus!