Is het oversluiten van je hypotheek een goed idee?

Als je eigenaar bent van een woning, is de kans groot dat je bij deze aankoop een hypotheek hebt voor afgesloten. Er zijn maar weinig mensen te vinden die een huis kunnen kopen met de eigen financiële middelen, we spreken dan ook van een groot bedrag. De betaling van je woning door middel van een hypotheek in de tijd kunnen spreiden, is vaak de enige mogelijkheid om eigenaar te kunnen worden. Het is een aankoop waarvoor de regel is dat je eerst moet sparen voor je iets kunt kopen niet opgaat. Omdat een hypotheek over een lange periode loopt, kunnen over de tijd heen je persoonlijke omstandigheden veranderen en kan het oversluiten van de hypotheek het overwegen waard zijn.

Wat is het oversluiten van een hypotheek?

Bij het oversluiten van een hypotheek komt het erop neer dat je de bestaande hypotheek vervroegd gaat aflossen en een nieuwe hypotheek afsluit. Je nieuwe hypotheek kan bij dezelfde of bij een andere aanbieder afgesloten worden tegen betaling van bepaalde contractueel vastgelegde kosten. Of het oversluiten voor jou voordelig is, kun je best navragen bij experts zoals Van Bruggen Adviesgroep bijvoorbeeld.

Wanneer is het oversluiten van je hypotheek te overwegen?

In de meeste gevallen zal het oversluiten overwogen worden als de rentes op hypotheken gedaald zijn. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat je maandelijks minder moet betalen en meer financiële ademruimte hebt. Als je kijkt naar het totaalbedrag van je hypotheek kan een op het eerste zicht kleine daling van de rente op het einde van de rit een groot verschil maken. Een andere, veel voorkomende, reden voor het oversluiten is dat je op die manier eventuele plannen voor verbouwingen mee kunt financieren met je hypotheek. Omdat je al een stuk hebt afbetaald, zul je van je nieuwe hypotheek geld overhouden dat je dan in je verbouwingen kunt investeren.

Wat kost het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek is niet gratis. Je hebt er alle belang bij om de voordelen en de kosten even op een rijtje te zetten. Enkel zo kun je objectief nagaan of het voor jou voordelig is. Je hypotheek oversluiiten berekenen kun je zelf online doen of je kunt hiervoor professioneel advies inwinnen. Notaris- en taxatiekosten, kosten voor hypotheekadvies en een eventuele boeterente zijn de kosten waar je rekening moet mee houden. Voor hypotheken die afgesloten worden met Nationale Hypotheek Garantie komt daar nog een beperkte kost bij. Het zal uiteindelijk het totaalplaatje van de voordelen en de kosten zijn dat je een goede en doordachte keuze doet maken.