Kookplaten op gas versus kookplaten op elektriciteit

Grill- en bakplaten zijn erg handig in de keuken en worden veelal gebruikt. Een professionele grillplaat kan het bereiden van eten een stuk eenvoudiger maken. U hoort nu grill- en bakplaten. U denkt vast dat dit hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Het verschil zit hem in de manier van koken. Sommige grillplaten kunnen tot ongeveer 700 graden koken. Maar dan zijn er dingen die niet op de grillplaat mogelijk zijn, zoals dichtschroeien. Hiervoor zijn professionele bakplaten. Professionele bakplaten hebben ook twee kookzones. In het midden van de bakplaat wordt het voedsel dichtgeschroeid en bij de randen van de bakplaat vindt medium garing plaats. Verder is de manier van reiniging van een bakplaat anders dan dei van een grillplaat. De platen worden gemaakt van verschillende materialen als chroomstaal, staal, RVS en gietijzer. Verder kan er worden gekozen voor een verschillend type oppervlak van de plaat, zoals glad, geribd of gecombineerd. Bij de platen wordt er ook gekozen voor het type stroomvoorziening, dit is elektrisch of gas. Bij het koken op professionele bakplaten wordt vooral gedacht aan het dichtschroeien van voedsel op stevige, snel verhittende platen. Maar niets is minder waar professionele bakplaten kunnen voor meer doeleinden worden gebruikt. Zo kunnen verschillende soorten bereidingen worden gebruikt, zoals grillen, ontgitteren, sudderen, opnieuw verwarmen en de gerecht warm houden. 

Kookplaten op gas 

Grill- en bakplaten op gas hebben branders onder de kookplaat zitten. Wanneer de branders opwarmen, warmen ze al gauw de kookoppervlakten op. Zo verwarmen deze platen op gas over het algemeen sneller op en gaan ze sneller naar lagere temperaturen in vergelijking met elektrische grillplaten. Gas platen zijn daarentegen wel minder nauwkeurig als het gaat om gelijkmatige verwarming. Houdt er rekening mee wanneer u een buitenfornuis op gas neemt dat u regelmatig onderhoud aan het rooster moet uitvoeren. Ook moeten de gaskranen zo vaak mogelijk op lekken worden gecontroleerd. Houd verder er ook rekening mee dat een professionele bakplaat op gas een afzuigkap nodig heeft als hij intensief wordt gebruikt. 

Kookplaten op elektriciteit 

Elektrische platen hebben een verwarmingselement dat in de bakplaat is ingebouwd. Het oppervlak wordt net zoals een gasplaat verhit, maar langzamer en vaak gemakkelijker. Met een elektrische plaat kan de temperatuur nauwkeuriger geregeld worden. Een elektrische plaat wordt aanbevolen om binnenshuis mee te koken. Verder kan een elektrische plaat gelijkmatiger verhitten door de warmtebron. Bij gasplaten kunnen de vlammen bijvoorbeeld minder gaan branden door wind of activiteit in de buurt. Als u de plaat dagelijks gaat gebruiken bespaart u geld met een elektrische plaat in vergelijking met de extra kosten die het gas van de gasplaat met zich mee brengen.