Veilig met je mobiel omgaan

De mobiele telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze westerse samenleving. Bij jonge mensen wordt al veelvuldig gegrapt dat we ermee geboren worden, als een extra ledemaat. Het apparaatje brengt ons in contact met de wereld. Maar er zitten risico’s aan verbonden. In deze blog vertel ik je hoe je veilig met je telefoon omgaat. Lees je mee?

De online veiligheid

Beveilig altijd je telefoon met een sterk wachtwoord, patroon of vingerafdrukscanner. Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals "123456" of "wachtwoord”, als iemand je telefoon vindt, of erger nog, gestolen heeft, zijn dit de wachtwoorden die als eerste uitgeprobeerd worden. Ook kan je tegenwoordig kan je gebruik maken van het fenomeen genaamd tweestapsverificatie. Zo kan je extra beveiliging toevoegen aan je onlineaccounts en het is dus niet gek om dit met je telefoon in te stellen. Wees voorzichtig wanneer je gebruik maakt van een onbekend wifi netwerk.

…let hier ook nog even op

Vermijd het opslaan van persoonlijke informatie zoals wachtwoorden of creditcardgegevens op openbare Wifi netwerken. Gebruik in plaats daarvan een VPN of mobiele data. Dit omdat je niet weet wie er mee kan kijken op jouw telefoon via het onbekende netwerk. Ook weten we allemaal dat we voorzichtig moeten zijn als het om het internet gaat en zo ook met downloads. Download daarom alleen apps van betrouwbare bronnen zoals de Google Play Store of de Apple App Store.

Wees voorzichtig met het openen van e-mails en bijlagen van onbekende afzenders.

De fysieke veiligheid

Bescherm je telefoon met een hoesje en een schermbeschermer om krassen en beschadigingen te voorkomen. Screenprotectors zijn in allerlei verschillende maten te koop. Investeer in een goede zodat je erop kunt vertrouwen dat je telefoon goed beschermd is. Laat je telefoon niet onbeheerd achter in openbare ruimtes of in de auto. De kans op diefstal is groot en dat wil je natuurlijk ten alle tijden vermijden.

Wil je je telefoon daarnaast op de fiets of in de auto gebruiken? Dat mag natuurlijk eigenlijk niet. Gelukkig zijn er wel goede alternatieven waardoor dit wel kan, bijvoorbeeld als navigatie. Zorg voor een goede telefoonhouder fiets of een telefoonhouder voor in de auto zodat je je handen vrij hebt en goed op de weg kunt letten. 

En als laatste…

Iemand kan je telefoon zomaar meenemen. Dat is niet de bedoeling. Je kan verschillende dingen doen om dit te voorkomen. Zo is het belangrijk dat je hem altijd op een veilige plek opbergt waar men er niet zomaar bij kan. Maak ook regelmatig een back-up van je telefoon zodat je niks verliest als het ding onverwachts stuk gaat of gestolen wordt.

En als laatste geef ik je de tip mee om een antidiefstal-app te installeren, die is heel handig, mocht iemand hem toch stelen of mocht je hem kwijtraken.