Wanneer heb je recht op smartengeld?

Smartengeld is de vergoeding die je kunt eisen voor jou aangedane immateriële schade als gevolg van letsel. Zo. Dat klinkt volkomen vaag. Maar het zit zo: heeft een ander jou letsel toegebracht, bijvoorbeeld in het verkeer of op het werk, dan kun je smartengeld eisen om er toch weer wat bovenop te kunnen komen. Het kan zijn dat dat letsel zorgt voor gederfde inkomsten, leed en pijn. Ook gederfde levensvreugde is een belangrijk onderdeel. Maar hoe hang je daar een prijskaartje aan? En is het eisen van smartengeld niet heel erg Amerikaans?

Smartengeld maakt je niet rijk

Een misvatting is dat je rijk wordt van smartengeld. Maar je krijgt dit geld alleen maar omdat je het nodig hebt. Je hebt leed geleden of je hebt misschien nog steeds pijn. Hierdoor kun je een flink deel van je levensvreugde verliezen. Ook kan het gebeuren dat je niet meer aan het werk kunt en dat je dus inkomsten misloopt. Je kunt dan financieel in grote problemen komen. En dat is iets wat je er nu even niet bij kunt hebben. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dat maakt het eisen van smartengeld zo moeilijk. Het letsel moet veroorzaakt zijn door nalatigheid of door een andere oorzaak.

Sporten is risicovol

We weten allemaal dat sporten goed is voor je gezondheid. Maar contactsporten kunnen ook erg risicovol zijn. Je kunt niet verwachten dat je altijd zonder blessures van het voetbalveld stapt. Het is echter wat anders als je, in het heetst van de strijd, een doodschop krijgt van een speler van de tegenpartij. Je raakt dusdanig gewond dat je (tijdelijk) niet meer kunt werken en dat je nooit meer kunt voetballen. Dit is het moment om een advocaat in te schakelen om een schadevergoeding in de vorm van smartengeld te eisen. Je zorgt er dan voor dat je de benodigde aanpassingen in je huis kunt doen en dat je voldoende geld hebt om de tijd die je niet kunt werken door te komen.

Geen Amerikaanse praktijken in Nederland

Als je soms de bedragen leest die Amerikanen eisen (en toegewezen krijgen) wanneer ze uitglijden op een pas gedweilde vloer, dan geloof je je ogen niet. Het Amerikaanse recht is anders dan het Nederlandse recht. Je kunt hier niet verwachten dat je zomaar miljoenen euro's ontvangt. Om de hoogte van het smartengeld te kunnen bepalen worden er allemaal berekeningen gemaakt. Het moeilijk is wel dat het hier gaat om immateriële schade. Er een prijskaartje aan hangen is dus lastig.